شنبه, 15 دی 1403
کیومرث صابری "گل آقا"

کیومرث صابری فومنی (گل آقا)




  طنز پرداز برجسته ایران  سال 1320 در شهرستان فومن دیده به جهان گشود . پس از گذراندن دوره های تحصیلی در شهرهای فومن ، ساری ، تهران ، در دهه های پنجاه به شغل معلمی روی آورد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، سالهای متمادی مشاور شهید رجایی ، نخست وزیر و رئیس جمهور ایران بود . وی اول آبان سال 1369 هـ ش هفته نامه طنز پرطرفدار و مشهور گل آقا را راه اندازی نمود . و در سال 1383 بر اثر بیماری در گذشت و در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد .

غروبت با دو كلمه حرف حساب كه با آن طلوع كردی، تمام نشد و شاید اگر حالا بودی حرف های حساب زیادتری را به زبان می آوردی. باور داریم به اینكه خورشید به امید طلوع دل انگیز تر غروب می كند و تو مطمئناً در پیش خداوند كه حواسش به همه چیز است، جواب سوالات معبودت را خیلی با آرامش و حساب شده كه از خود حضرت حق فرا گرفته ای، خواهی داد.

تو كه بی پرده می گفتی و می سرودی، پس چرا شعرهایت در مجله توفیق با امضای گردن شكسته فومنی چاپ می شد؛ شاید در روزنامه اطلاعات دو كلمه حرف حساب گردن شكسته فومنی را به میان آوردی تا جبران كرده باشی.

به گزارش خبرنگار ایرنا، كیومرث صابری فومنی بدون هیچ گونه وابستگی به جناح های سیاسی همان طور كه خود می نوشت گل آقای ایران زمین بود، او كه همیشه در روی جلد مجله اش این شعر آمده بود كه: 'یك زبان دارم دو تا دندان لق/ می زنم تا می توانم حرف حق'.

نجابت یك ایرانی مسلمان پیروی اهل بیت(ع) در سلوك و رفتار او موج می زد. متانت و ادب او در طنزپردازی مثال زدنی بود.

كیومرث صابری فومنی هفتم شهریورماه سال 1320 در یكی از روستاهای صومعه سرا در غرب مركز استان گیلان كه آن زمان در محدوده شهرستان فومن بود، در خانواده ای مذهبی چشم به جهان گشود. پدرش كارمند اداره دارایی و مادرش از سادات و معدود زنان باسواد روستا بود كه بعد از فوت پدر به مكتبداری پرداخت.

كیومرث صابری در كنار شاگردی دكان خیاطی، تحصیل را ادامه داد و در 18 سالگی در روستای كسماء صومعه سرا معلم شد. وی در سال 1340 در كنكور رشته سیاسی دانشكده حقوق تهران قبول شد و در سال 1345 شعرهایش در مجله توفیق با امضای گردن شكسته فومنی چاپ می شد.

البته اولین نوشته هایش در سال 1336 تا 1339 در مجله امید ایران به چاپ رسیده بود. گشایش ستون دوكلمه حرف حساب در روزنامه اطلاعات و طنز جسورانه او نام گل آقا را بر سر زبان ها انداخت كه در نهایت در 23 دی ماه 63 عنوان دوكلمه حرف حساب و نام مستعار گل آقا را برای خود برگزید و طنزهایش را در روزنامه اطلاعات به چاپ رساند.

طنز سیاسی كه تقریباً از سال 59 به این سو تعطیل شده بود، با شكلگیری این ستون طنز دوباره احیا شد. صابری فومنی در سال 58 به اولین مسوولیت دولتی خود یعنی مدیركل دفتر آموزش بازرگانی و حرفه ای وزارت آموزش و پرورش رسید اما هنگامی كه دوست صمیمی او شهید رجایی به نخست وزیری و ریاست جمهوری رسید، صابری به مشاورت فرهنگی نخست وزیر و رییس جمهوری منصوب شد ولی شوق نوشتن و قلم بر قدرت سیاسی پیروز شد و در سال 62 از مشاغل سیاسی كنار رفت.

او می گفت: سعی می كنم با مردم و انقلاب به صداقت رفتار كنم؛ اینها و بسیاری از مسائل دیگر منجر به این می شود تا با همان لحن محكم انتقاد كنم ... با این همه من هم از تیر اتهام جان سالم به در نبرده ام بارها به مقابله با من برخاسته اند اما من كار خودم را كرده ام.

رهبر معظم انقلاب گل آقا را فردی می دانستند كه هرگز قلم و قریحه خود را جز در راه ایمان و باورش به كار نگرفت و این نشان از طبع بالای صابر فومنی است.

موسسه فرهنگی گل آقا علاوه بر انتشار هفته نامه گل آقا، نشریات بچه ها گل آقا و ماهنامه گل آقا را نیز منتشر می كرد كه صابری فومنی شعرهای طنز و كاریكاتورهای مجموعه های منتشر شده را به صورت كتاب هایی منتشر كرده بود.

وی همچنین چهار جلد از دو كلمه حرف حساب را به صورت كتابی درآورد. اولین شماره هفته نامه گل آقا در 23 دی 69 منتشر و آخرین شماره آن در سیزدهمین سال انتشار در سال 81 و پس از آن دیگر منتشر نشد. او قول داده بود عاقبت روزی دلیل تعطیل كردن هفته نامه را به شرطی كه عمری باقی بماند، بگوید كه اجل به او مهلت این كار را نداد و در یازدهم اردیبهشت ماه سال 83 به علت بیماری در بیمارستان مهر تهران دارفانی را وداع گفت.

در یك كلام؛ تو ای گل آقای ایران اسلامی، همیشه باقی خواهی ماند و اندیشه هایت را هم اكنون هزاران ایرانی با افتخار در خود می پرورانند حتی اگر جایی چاپ نشود و كسی آن ها را نخواند. شعرهای طنز گل آقا برای بچه ها كه با شعرهای او بزرگ شدند و بزرگسالان كه با اشعارش زیستند، همیشه باقی بوده و خواهد ماند.


 


6.1.7.0
گروه دورانV6.1.7.0